Leonie Cornielje

Leonie Cornielje is van december 2006 tot de zomer van 2015 bondscoach geweest van de Nationale Selectie Synchroonzwemmen.

Haar eerste opdracht was om Oranje te laten schitteren op het ‘eigen’ EK in Eindhoven in 2008. Dat lukte, want naast de zevende plaats van de groep op de vrije uitvoering, was met name de zesde plaats op de vrije combinatie een topprestatie.

De synchroonzwemsters trokken de stijgende lijn door bij het WK 2009 in Rome. Daar behaalde Nederland op het groepsnummer wederom een finaleplaats (eerste twaalf), wat sinds 1993 niet meer gebeurd was.

Tijdens het volgende WK 2011 in Shanghai bezorgde zij samen met de A-selectie een mooie prestatie door met de combinatie een negende plek in de finale te behalen. Daarnaast was zij de hoofdcoach van het Olympisch duet, Elisabeth Sneeuw en Nicolien Wellen, die in 2012 op minder dan een punt geen OS kwalificatie behaalde.

In het jaar 2012 begonnen ook de vruchten af te werpen van de Opleidingscentra en Talentontwikkeling waar Leonie vanaf 2007 veel energie in had gestopt. Samen met haar zus Jitske (bondscoach Junioren) behaalde zij met Jong Oranje in het Griekse Volos maar liefst 4 finaleplekken op de WJK. Een negende plaats voor de soliste was een unicum voor Nederland.

In 2013 (WK Barcelona) en 2014 (EK Berlijn) werden wederom finaleplaatsen behaald.

Leonie Cornielje heeft de sport synchroonzwemmen sinds 2006 naar een wereldniveau gebracht. In deze periode heeft zij verschillende stages gelopen in het buitenland bij topcoaches om zich verder te ontwikkelen en ook de Nederlandse coaches middels opleidingen naar een hoger niveau te tillen. Voor de KNZB heeft zij niveau 1, 2 en 3 ontwikkeld.

Vanaf 2015 is Leonie verder gegaan in het onderwijs als locatiedirecteur van een VSO school, Voortgezet Speciaal Onderwijs. Deze school biedt onderwijs aan leerlingen van 12 tot 18 jaar met ernstige gedragsproblemen die in staat zijn hun VMBO of HAVO diploma te halen.

>